E-İmza Nedir
- Nitelikli Elektronik Sertifika'ya(NES) dayanılarak oluşturulan elektronik imza (e-İmza) güvenli elektronik imzadır. 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca, "güvenli elektronik imza, elle atılan imzayla aynı hukuki sonucu doğurur".
- NES, elektronik işlemlerde kişinin kimliğinin tespitine yardımcı olur.
- Sadece gerçek kişiler NES sahibi olabilir.
- NES içinde sertifika sahibinin, NES'i veren yetkili elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı (ESHS) tarafından doğrulanmış kimlik bilgileri yer alır.
Elektronik imzanın kullanım alanları nelerdir?
5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu, kağıt ortamında yürütülen işlemlerin elektronik ortamda güvenli ve hukuki sonuç doğuracak biçimde yürütülebilmesi için büyük bir olanak sağlamıştır. Böylece zamandan, paradan ve iş gücünden tasarruf etmek üzere, kişisel veya kurumsal işlerinizi elektronik ortama taşıyarak NES ve e-İmza kullanabilirsiniz.
- Bankacılık işlemleri ile diğer finansal uygulamalarda
- Kamu kuruluşlarına yapılan çeşitli başvurular ve yürütülen işlemlerde
- Elektronik yazışma ve sözleşmelerde
- Elektronik yazışma ve sözleşmelerde
- Sigortacılık işlemlerinde
- Hukuki işlemlerde
- Kurumsal kaynak planlama uygulamalarında
- E-devlet, e-ticaret, e-iş uygulamalarında
UBB işlemlerinde E-imza zorunlu mu?
UBB sisteminde e-imza olmadan işlem yapılamamakta, firma yetkilisinin ve kullanıcılarının e-imza alması zorunludur aksi halde sistemi kullanamazlar.
E-imza ile (Nitelikli Elektronik Sertifika) UBB işlemleri daha güvenli bir şekilde seyretmekte ve TITCK dışındaki sisteme paydaş olan / olacak kurumların kullanımına hazır hale getirilme çalışmaları devam etmektedir.
29.10.2018 tarih itibariyle TİTUBB tamamen kapatılacak olup bu tarihe kadar yapılmış ÜTS başvurularının incelenmesini müteakip, ihale ve geri ödeme gibi tüm süreçler ÜTS esas alınarak devam edecektir. ActeCo Danışmanlık olarak firmanızın zarar etmemesi sürdürebilirliğinin koruması adına ürünlerin ÜTS geçişleri ile ilgili paydaşlarımıza hizmet vermekteyiz.